EU är odemokratiskt

Det är snart val till Europaparlamentet och som resultat säger många av våra riksdagspartier att de vill begränsa EUs makt. I verkligheten har både Socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna röstat för samtliga föredragsändringar som förflyttat allt mer makt till Bryssel. Det enda partiet som konsekvent röstat emot sådan urholkning av demokratin är Vänsterpartiet.
Vi har valt sida och vill gå i en annan riktning. Medan överklassen kämpar för högre vinster och lägre skatter tar vi kampen mot arbetslöshet och nedskärningar.

Kapitalismens kris har socialistiska lösningar. Högern sätter bankernas vinster i första rummet, vi sätter solidariteten främst. Vi är motståndare till EU eftersom det är en odemokratiskt och överstatlig union där grundtanken är att flytta makten från folk till tjänstemän. Dessa representerar kapitalet, där företagens intressen av högre vinster alltid sätts i första hand i EUs grundlag. Internationellt samarbete är nödvändigt, men ska ske utifrån demokratiska principer och sociala rättigheter. Vi vill ta makten tillbaka så att den inte ligger i händerna på byråkrater och högerkrafter i Bryssel. Därför vill vi omförhandla Sveriges medlemsvillkor, bland annat så att fackliga rättigheter överordnas den inre marknaden och så att vi kan gå före i miljöpolitiken. Men att reformera EU är endast kortsiktigt delmål för att lindra den skadeverkan som EU har för arbetarklassen runt om i Europa. Men hela spektaklet är organiserat på ett sådant sätt att förändra dess grund är närmast omöjligt. Därför måste målet vara ett utträde ur EU.

Det här inlägget postades i Uttalanden. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *