Vi klimatsäkrar offentliga konstverk

Mänskligheten står inför en katastrof av globala proportioner. Enligt SMHI stiger havsnivån med nästan 3 mm per år sedan 1980 till följd av klimatförändringarna. Förändringen har pågått redan innan men går nu i allt snabbare takt. Den rika världens överdrivna användande av fossila bränslen leder inte bara till stigande havsnivåer utan också till extrem torka, smältande polarisar, resurskonflikter och flyktingkatastrofer. Detta har än så länge främst drabbat den fattiga världen, där människor tvingats på flykt.

Om hela jordens befolkning skulle förbruka lika mycket resurser som vi i Sverige, skulle nästan fyra jordklot behövas. Idag förbrukar 20 procent av jordens befolkning 85 procent av världens resurser, de fattigaste 20 procenten lever i sin tur på ungefär 1 procent av resurserna. I klarspråk betyder det här att det är länderna i Nord som lever vidare av att länderna i Syd inte utnyttjar lika mycket resurser. Imperialismen har gjort det möjligt för västländerna att exportera sina miljöproblem och upprätthålla en ohållbar exploatering utan att direkt behöva konfrontera konsekvenserna. Trots befintlig kunskap om människans påverkan på miljön och försök till regleringar finns de miljöfarliga industrierna kvar, men flyttas till fattigare länder i Syd. Därmed svär sig de rika länderna fria från sitt ansvar för klimatkrisen.

Idag flyr fler människor på grund av naturkatastrofer, än vad som flyr ifrån krig och sociala problem. Klimatkrisen har sina orsaker i det ekonomiska systemet, där tillväxt och kortsiktig vinstjakt tillåts gå före hänsyn till vår miljö och klimatet. Insikten om jordklotets ändliga resurser står i motsättning till en ekonomi som ständigt måste expandera. Den ekonomiska krisen riskerar att förvärra klimatproblemen på sikt, men är på samma gång en möjlighet att organisera ekonomin på ett långsiktigt hållbart sätt.

Det här inlägget postades i Artiklar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *