Ungas rätt till en meningsfull fritid

För ett antal år sedan stängde ungdomsgården i Sandvikens centrum ned. Politikerna sa att “verksamheten skulle finnas kvar men i en annan form”. Det visade sig handla om en vanlig nedläggning formulerat på svepande sätt. Sedan ungdomsgården lades ned så har det förekommit diskussioner om att öppna en ny. Men ingenting har hänt.

Alltför ofta tvingas unga välja mellan att sitta hemma hos någon eller att dra omkring på stan. Fredag- och lördagskvällar är för många ungdomar förknippade med en ovisshet inför vad man ska ta sig för. Resultatet blir att McDonalds, ICA Maxi-parkeringen och centrum förvandlas till improviserade ungdomsgårdar. När unga tvingas till att skapa sina egna mötesplatser så riskerar de ofta att hamna i otrygga miljöer med kriminalitet, alkohol och narkotika.

En tillgänglig ungdomsgård med generösa öppettider måste vara en självklarhet oavsett var i kommunen man bor. Det fyller en viktig funktion som en trygg mötesplats mellan ungdomar och ett sätt att komma bort från hemmet. Fritiden är en viktig del av våra liv. Att sakna rätten till en meningsfull fritid är att sakna inflytande över sitt liv och i förlängningen över samhället. Det är ingen naturlag som säger att unga ska ha det skit eller vara utan ungdomsgård. Politiska beslut kan förändra och göra det möjligt att vi alla får rätten till en meningsfull fritid.

Det här inlägget postades i Artiklar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *